FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Zöldségek és gyümölcsök a Festeticsek kertészetéből

term05.jpg

Spárga, szamóca, mandula eper, szőlő és őszibarack. Csak néhány dolog, amely egykor a Festeticsek kastély melletti kertészetében megtermett. A korabeli újságokban gyakran írtak arról, hogy kik vendégeskedtek a Festeticsek keszthelyi kastélyában. Ilyenkor néha azt is megosztották az olvasókkal, hogy mi került a kastélybeli ebédlő asztalára. Ám nemcsak itt arattak sikereket a különféle zöldségek és gyümölcsök, hanem országos mezőgazdasági és kertészeti kiállításokon is, ahol sokszor díjazták a hercegi kertészet remekeit. Ha pedig több százéves leltárokba lapoznánk bele, akkor elképzelhetjük a roskadásig töltött kamrapolcokat is, ahol például több liternyi gesztenye is volt.

A keszthelyi kastély kamráiban Festetics I. György idején nemcsak zöldségek és gyümölcsök voltak a polcokon, hanem különféle lisztek is. Volt egy kiló különleges liszt félretéve, amelyet nem a konyhában használtak fel.

Mi célból tartották ezt a lisztet?

Válaszd ki a helyes megoldást!

a.) a parókák porozásához
b.) a kastélypark teniszpálya vonalainak jelölésére
c.) tollal írt iratok esetében ezzel itatták fel a tintát

A helyes válasz:
a.) a parókák porozásához

Néhány érdekesség a Zöldségek és gyümölcsök a Festeticsek kertészetéből témában

  • Egy 1810 januári leltár szerint Festetics I. György kamrájában – a tél miatt – a gyümölcsök főként szárított és befőtt formájában voltak a polcokon. Volt szárított meggy, cseresznye, szilva és körte, befőttként pedig ribizli, csipkebogyó, szőlő, som és dió.
  • A spárga igencsak közkedvelt zöldség volt a Festeticsek konyhájában. Például 1905 októberében, Festetics Alexandra és Karl von Windischgrätz esküvőjén spárgakrémlevest szolgáltak fel a vendégeknek.
  • Az 1930-as évekbeli országos mezőgazdasági kiállításokon a Festetics-gazdaságban nevelt díjnyertes állatok mellett a zöldségek és gyümölcsök is sikert arattak.
  • 1939-ben a Nemzetközi Vásár kertészeti kiállításán a hercegi kertészet eper és paradicsom táljai mellett az őszibarack keltette fel leginkább a közönség érdeklődését.
  • A rezi, diási, gyenesi, tomaji és cserszegi dombok egykoron a Festeticsek tulajdonában voltak. Az itt termett szőlők szintén híresek voltak. Ezekből a szőlőkből általában bor készült a hercegi pincékben, amelyeket a keszthelyi éttermek is kínáltak vendégeiknek.
  • Festetics László a 19. század elején Keszthelyen és környékén számtalan mandulafát ültetett.
  • Milyen a Festetics-torta? Festetics Andorné Pajecsevics Lenke: Gyakorlati szakácskönyv című, 1891-es könyvében jelent meg a Festetics-torta receptje, amely egy mandulából készült vaníliakrémmel töltött és csokoládéval borított torta volt.
  • Festetics Ella – Festetics II. Tasziló és Mary Hamilton legkisebb lánya - 1921-ben az újból megrendezett Helikoni Ünnepség tiszteletére tejszínhabos szamócás süteményt alkotott a vendégek számára.